Apredendre a vendre a l’estranger:

Empresaris berguedans que exporten a l’exterior aconsellen els que volen ampliar fronteres

14.07.2013 | 08:22

Berga – Dani Perona, Regió-7.
La iniciativa pretén resoldre els problemes dels emprenedors que inicien negocis fora de casa
Com trobar el primer contacte en un país estranger per vendre el teu producte? Com saps si el client et pagarà? Què necessites per vendre a fora d’Europa? Qui controla que la mercaderia passa per la duana? Aquestes i d’altres preguntes són les que es van plantejar ahir a la seu de l’Associació Comarcal d’Empresaris del Berguedà durant la primera trobada del Club Export, que té l’objectiu d’aglutinar el màxim d’emprenedors de la comarca que ja tinguin un lloc al mercat internacional o hagin fet el primer pas, amb l’objectiu d’unir esforços.

En aquesta primera presa de contacte hi van participar mitja dotzena d’empresaris que van formular dubtes i qüestions sobre com poder vendre els seus productes i serveis a l’estranger. A l’altra banda de la balança, hi havia mitja dotzena més de responsables de negocis de la comarca que fa un temps que tenen clients fora de Catalunya, i fins i tot alguns, han obert vies de venda a l’altra banda de l’Atlàntic. Maquinària per al sector de l’agroalimentació, de centrals hidroelèctriques, peces d’acer inoxidable o productes agroalimentaris artesans. Aquests són alguns dels exemples que ahir es van escoltar a la seu de l’ACEB. Són l’experiència de que és possible trobar clients fora de casa. No obstant, els exportadors veterans van coincidir en que per tenir èxit, cal tenir paciència i diners.
Rosa Casabella, de Casabella Natura, va ressaltar que “abans de poder dir que has recuperat la inversió, hi has hagut de posar molts diners i molt temps”. De totes maneres, Josep Sinca, de l’empresa Tesi, assegurava que “el més important és tenir iniciativa, ganes i creure que el que els hi ofereixes és molt bo”.

Passos necessaris
D’entre els dubtes que van plantejar ls empresaris que s’interessen per estendre el seu mercat, el que va crear més debat va ser el de conèixer la documentació necessària per vendre a fora. Els responsables dels negocis que fa un temps que ho fan, van assegurar que “el tema de la paperassa no és el més preocupant, ja que un cop tens el client interessat en comprar el que li ofereixes, ells mateixos et diuen tot el que et farà falta perquè el teu producte passi la duana i li arribi amb seguretat”. En aquest sentit, Xavier Gual, de Gual Steel, creu que “potser una de les majors dificultats és la de trobar aquest client”. De totes maneres, la majoria confirmen que “si cuides els contactes que estableixes a l’exterior, normalment un sol client d’aquests et pot resoldre una gran part de les teves vendes”.
Alguns d’aquests empresaris, que tenen mercats establerts a Alemanya, Marroc, Suïssa, Turquia o Xile, entre d’altres, recomanen als nous exportadors que s’atreveixin a tirar endavant les iniciatives més enllà de casa seva i “de bon principi no pensar en la documentació ni els procediments, ja que finalment, aquests temes es fan des de la gestoria”.

You may also like...

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *