La sal de la terra

Amb aquest títol, he publicat un article a la secció Pedra Seca del diari Regió-7. Parlo de les batalles industrials entre les empreses que exploten aquest mineral i la potassa. Sal de mar i sal de muntanya pugnant per obtenir una quota de mercat. Més producte al mercat i un preu que baixa. Interessos comercials, industrials i medi ambientals. Tot ben barrejat i amb la fortor de les togues d’advocats al tombar, tots a punt per judicialitzar-ho, bloquejar-ho, demorar-ho, estorbar, influir. Qualsevol cosa llevat de fer justícia.

Cliqueu per ampliar  i llegir l’article:

I mentre,  amb aquest mateix títol tant usat i que he agafat pel meu treball d’opinió, hi ha infinitat de referències i treballs de tota mena. Des de els escrits de profetes atribuint-les a Jesucrist fins els nostres dies, surt per tot arreu. Per parlar del poble de déu, per lluites sindicals i reivindicacions socials.

I per crear cinema potent. Dues pel.lícules comparteixen nom.

Al 1.954, dirigida per Herbert J. Biberman i amb Rosaura Revueltas de protagonista, és una delícia de la lluita dels treballadors (i les seves dones) pels drets dels miners mexicans respecte dels “anglos”. La lluita per la igualtat i per la millora personal en el moment en que fer això als USA volia dir “caça de bruixes”, perdre la feina al cinema i fins i tot la presó.

El link a una delícia de fa 60 anys però en vigor a molts llocs del món: “La sal de la tierra (1.954)”

I la darrera incorporació sota aquest nom. Sebastiao Salgado, un dels millors fotògrafs vius és el protagonista d’una pel.lícula documental de Wim Wenders i el fill de Salgado. Per pensar, per veure el món en la seva vessant dura, la maravella de la natura i el crit a l’esperança final en el futur dels humans. Un document que emociona i et fa pensar molta estona després d’aixecar-se de la butaca.

Clica per veure el: Trailer de: “The salt of the earth (2.014)” (per veure-la sencera cal anar als cinemes o esperar el DVD d’aquí a uns mesos). Visió imprescindible, impacte emocional…

 

 

foto: centrorey

You may also like...

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *